www.smakosz.fora.pl
Forum kulinarne "Smakosz"
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna
->
Ciasta
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
PRZYLACZ SIE -ZAREJESTRUJ SIE
----------------
PRZYLACZ SIE DO NAS
Nasze przepisy
----------------
Dania główne
Zupy
Potrawy wegetariańskie
Ryby i owoce morza
Ciasta
Ciastka , ciasteczka , mufinki ...
Desery
Sałatki i surówki
Przekąski
Dania szybkie i proste
Kuchnia malucha
Boże Narodzenie
Pieczywo
Napoje bezalkoholowe
Kawa
Zioła w kuchni
Alkohole
Święta
Wielkanoc
Thermomix
----------------
Thermomix - NAJMNIEJSZA KUCHNIA ŚWIATA
Przepisy na TM
Pogaduchy przy kawusi
----------------
Babskie pogaduchy
Kącik malucha
Zdrowie i uroda
Serwis rad i porad oraz ciekawostek.
Diety
Sztuka Dekoracji
Giełda przepisów
Forum "Smakosz"
----------------
Regulamin
Aktualności
Wasze propozycje i uwagi dotyczace forum
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
Kruszynka
Wysłany: Wto 12:23, 26 Sty 2010
Temat postu: Ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonką.
Ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonką.
Składniki:
*0,5kg - 0,6kg mąki
*0,5 kostki drożdży (50g)
*1 jajko
*6 łyżek cukru
*szczypta soli
*1 szklanka mleka
*2-3 łyżki wody
*3 łyżki roztopionego masła
Kruszonka:
*4 łyżki mąki
*2 łyżki masła lub margaryny (płynnej)
*2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe (nie gorące), 3 łyżki mąki.
Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu dosypać mąkę, lekko roztrzepane jajko,
masło, szczyptę soli, wodę, cukier i zagnieść ciasto.
Dokładnie zagniecione ciasto pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie zagnieść ponownie.
Następnie rozwałkować i wyłożyć do posmarowanej wcześniej formy.
Składniki na kruszonkę wsypać do miseczki i wolno wymieszać.
Na wierzch ciasta ułożyć dowolne owoce i posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.
Po upieczeniu lekko ostudzony placek polać lukrem.
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par
HEDONISM
Regulamin