www.smakosz.fora.pl
Forum kulinarne "Smakosz"
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna
->
Ciasta
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
PRZYLACZ SIE -ZAREJESTRUJ SIE
----------------
PRZYLACZ SIE DO NAS
Nasze przepisy
----------------
Dania główne
Zupy
Potrawy wegetariańskie
Ryby i owoce morza
Ciasta
Ciastka , ciasteczka , mufinki ...
Desery
Sałatki i surówki
Przekąski
Dania szybkie i proste
Kuchnia malucha
Boże Narodzenie
Pieczywo
Napoje bezalkoholowe
Kawa
Zioła w kuchni
Alkohole
Święta
Wielkanoc
Thermomix
----------------
Thermomix - NAJMNIEJSZA KUCHNIA ŚWIATA
Przepisy na TM
Pogaduchy przy kawusi
----------------
Babskie pogaduchy
Kącik malucha
Zdrowie i uroda
Serwis rad i porad oraz ciekawostek.
Diety
Sztuka Dekoracji
Giełda przepisów
Forum "Smakosz"
----------------
Regulamin
Aktualności
Wasze propozycje i uwagi dotyczace forum
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
Peczka
Wysłany: Śro 12:37, 25 Wrz 2013
Temat postu:
Ajajajaja, ale pyszności
Muszę się za to zabrać, aczkolwiek nie wiem czy mi wyjście aż tak piękny
Kruszynka
Wysłany: Czw 18:09, 18 Lut 2010
Temat postu: Ciasto czekoladowo- orzechowe
Ciasto czekoladowo- orzechowe
Składniki:
Ciasto I
7 jajek,
0,5 szklanki cukru,
2 łyżki kakao
5 łyżek mąki pszennej,
2 płaskie łyżki proszku do pieczenia.
Ciasto II
20 dag orzechów włoskich,
5 białek,
3 łyżki cukru,
2 łyżki miodu
łyżka mąki ziemniaczanej,
łyżka mąki pszennej.
Krem
2 szklanki mleka,
kawałek laski wanilii,
5 żółtek,
0,5 szklanki cukru,
kostka masła,
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej.
Do dekoracji:
tabliczka czekolady deserowej,
2 łyżki mleka,
wiórki kokosowe do posypania.
Tłuszcz i bułka tarta do przygotowania formy.
Jak przyrządzić?
Przygotować pierwsze ciasto.
Białka ubić na sztywno.
Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę.
Dodać do piany z białek.
Dosypać kakao, mąkę i proszek do pieczenia.
Wszystkie składniki lekko wymieszać.
Przełożyć do formy uprzednio posmarowanej tłuszczem i wyspanej bułką tartą.
Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 35 minut.
Ostudzić i przekroić wzdłuż na dwie części.
Przygotować drugie ciasto.
Orzechy zgnieść za pomocą wałka.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
Dodać orzechy, miód, obie mąki.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą.
Piec w temperaturze 180 stopni około 35 minut.
Przygotować krem.
Odlać 0,5 szklanki mleka, resztę zagotować z kawałkiem laski wanilii.
Żółtka utrzeć z cukrem.
Dodać 0,5 szklanki zimnego mleka, mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
Z gotującego mleka usunąć wanilię.
Wlać masę jajeczną i gotować do uzyskania konsystencji budyniu (cały czas mieszając).
Ostudzić i zmiksować z masłem.
W formie ułożyć ciemny placek, posmarować połową kremu, następnie placek orzechowy posmarować pozostałą częścią kremu i na to placek ciemny.
Czekoladę rozpuścić z dwiema łyżkami mleka.
Posmarować wierzch ciasta i posypać wiórkami kokosowymi.
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par
HEDONISM
Regulamin