www.smakosz.fora.pl
Forum kulinarne "Smakosz"
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna
->
Diety
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
PRZYLACZ SIE -ZAREJESTRUJ SIE
----------------
PRZYLACZ SIE DO NAS
Nasze przepisy
----------------
Dania główne
Zupy
Potrawy wegetariańskie
Ryby i owoce morza
Ciasta
Ciastka , ciasteczka , mufinki ...
Desery
Sałatki i surówki
Przekąski
Dania szybkie i proste
Kuchnia malucha
Boże Narodzenie
Pieczywo
Napoje bezalkoholowe
Kawa
Zioła w kuchni
Alkohole
Święta
Wielkanoc
Thermomix
----------------
Thermomix - NAJMNIEJSZA KUCHNIA ŚWIATA
Przepisy na TM
Pogaduchy przy kawusi
----------------
Babskie pogaduchy
Kącik malucha
Zdrowie i uroda
Serwis rad i porad oraz ciekawostek.
Diety
Sztuka Dekoracji
Giełda przepisów
Forum "Smakosz"
----------------
Regulamin
Aktualności
Wasze propozycje i uwagi dotyczace forum
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
Kruszynka
Wysłany: Wto 9:10, 02 Mar 2010
Temat postu: Dieta anty-zaparciowa
Dieta anty-zaparciowa
Opis:
Dieta antyzaparciowa - ma na celu regulację defekacji bez uciekania się do środków farmakologicznych.
Dieta ta zawiera zwiększoną ilość nie trawionych w przewodzie pokarmowym człowieka "błonnika" polisacharydów roślinnych (błonnika, pektyn, gum, hemicelulozy, ligniny).
Dzienna dawka w diecie zdrowego człowieka powinno zawierać około 40g tych związków.
Dieta (antyzaparciowa) charakteryzuje się zwiększoną ilością tych substancji (50-70g dziennie).
Oprócz stosowania tej diety w zaparciach stosuje się ją także w profilaktyce zespołu jelita drażliwego, powstawania uchyłków jelita grubego i raka jelita grubego,
zapobieganiu rozwojowi miażdżycy, kamicy żółciowej, cukrzycy i otyłości powodowanej przez przejadanie się pokarmami wysokokalorycznymi,
pozbawionymi składników bogato resztkowych.
Jedną z głównych przyczyn rozwoju metabolicznych chorób cywilizacyjnych jest żywienie się pokarmami wysoko oczyszczonymi.
Natomiast polisacharydy roślinne dostarczane z pokarmem, stanowiąc masę wypełniającą w przewodzie pokarmowym,
zwiększają ilość wody w treści jelitowej, wchłaniają kancerogeny powstające w jelicie grubym z rozkładu kwasów żółciowych i przyspieszają ich wydalanie.
Błonnik zmniejsza również stężenie cholesterolu, trójglicerydów i glukozy.
Produkty zalecane w diecie:
Mleko odtłuszczone świeże i zsiadłe, kefir i jogurt,
Chudy twaróg i biały ser,
Białka jajek, żółtka tylko w ograniczonych ilościach,
Mięso chude: cielęcina, wołowina, konina, królik, kurczaki, indyk, gołąb
Dorsz, karmazyn, sandacz, szczupak, lin, leszcz, karaś,
Chuda szynka i polędwica, mięso w galarecie,
Chuda śmietana, oleje roślinne: słonecznikowe, rzepakowe, sojowe, oliwa - w ograniczonych ilościach,
Ziemniaki gotowane i pieczone, puree,
Wszystkie warzywa i owoce,
Powidła, cukier, syropy, dżemy, galaretki, landrynki, dropsy, miód,
Liście laurowe, ziele angielskie, wanilia, cynamon, sól, sok z cytryny,
Odtłuszczone mleko, maślanka, serwatka, napary z ziół, słaba herbata, słaba kawa zbożowa,
Masło w ograniczonych ilościach, twaróg i ser z odtłuszczonego mleka,
Zupy na wywarach z włoszczyzny, jarzynowe, krupniki, mleczne, owocowe,
Potrawy mięsne duszone, smażone bez tłuszczu,
Surówki, soki, gotowane warzywa,
Desery owocowe, kompoty, galaretki, budynie.
Produkty zabronione w diecie:
Pieczywa o małej zawartości błonnika, świeże: jasne, pszenne, chleb razowy na miodzie,
Mąka pszenna wysokiego przemiału, kukurydziana, ziemniaczana,
Mleko tłuste, kefir, jogurt,
Inne sery,
Duże ilości żółtek,
Baranina, wieprzowina, podroby, dziczyzna, kaczki, gęsi, tłuste ryby,
Pasztety, tłuste wędliny,
Masło solone,
Tłusta śmietana,
Frytki, smażone, placki ziemniaczane,
Słodycze, alkohol, czekolada, pralinki, cukierki, ciastka, konfitury,
Alkohol, kakao, płynna czekolada, mocna kawa i herbata,
Zupy na tłustych wywarach,
Potrawy smażone, pieczone,
Torty, kremy cukiernicze, bita śmietana, lody, ciastka, kisiele.
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par
HEDONISM
Regulamin