www.smakosz.fora.pl
Forum kulinarne "Smakosz"
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna
->
Kawa
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
PRZYLACZ SIE -ZAREJESTRUJ SIE
----------------
PRZYLACZ SIE DO NAS
Nasze przepisy
----------------
Dania główne
Zupy
Potrawy wegetariańskie
Ryby i owoce morza
Ciasta
Ciastka , ciasteczka , mufinki ...
Desery
Sałatki i surówki
Przekąski
Dania szybkie i proste
Kuchnia malucha
Boże Narodzenie
Pieczywo
Napoje bezalkoholowe
Kawa
Zioła w kuchni
Alkohole
Święta
Wielkanoc
Thermomix
----------------
Thermomix - NAJMNIEJSZA KUCHNIA ŚWIATA
Przepisy na TM
Pogaduchy przy kawusi
----------------
Babskie pogaduchy
Kącik malucha
Zdrowie i uroda
Serwis rad i porad oraz ciekawostek.
Diety
Sztuka Dekoracji
Giełda przepisów
Forum "Smakosz"
----------------
Regulamin
Aktualności
Wasze propozycje i uwagi dotyczace forum
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
Basiaa
Wysłany: Pią 10:00, 24 Paź 2014
Temat postu: kawa
Ja najbardziej lubię taką domową kawę z mlekiem, np.
kawa lavazza
ostatnio mi posmakowała. Jak już ją kupuję to raczej w eko sklepach bo tam jest oryginalna i świeża
mt01234
Wysłany: Pią 9:43, 28 Wrz 2012
Temat postu:
czym różni się serve od espresso?
Kruszynka
Wysłany: Wto 11:03, 02 Mar 2010
Temat postu: Rodzaje kawy
Rodzaje kawy
Kawa: poranna, popołudniowa, na imprezie, w restauracji, dla pobudzenia.
Jaką kawę pijemy i czy wiemy dokładnie jaki rodzaj kawy jest naszym ulubionym?
W dalszej części kilka definicji.
Americano
Kawa espresso parzona na tzw. sposób amerykański – z podwójną ilością wrzątku. Kawa z ekspresu przypominająca smakiem kawę filtrowaną, do której dolewa się gorącej wody aby rozcieńczyć porcję dlatego też napar jest raczej słaby w smaku.
Cafe allange
Mocny napar czarnej kawy podawany ze szklanką zimnej wody (Francja).
Cafe au lait
Kawa z mlekiem.
Cafe brule
Bardzo mocny napar z przypalonego ziarna.
Cafe brulot
Bardzo mocny napar z przypalonego ziarna z dodatkiem przypraw korzennych i koniaku.
Cafe con leche
Tzw. “meksykański” sposób parzenia kawy wymyślony przez amerykańskich żołnierzy podczas wojny meksykańskiej. Ziarno było prażone nad ogniskiem i rozbijane na kamieniach, mocną esencję uzupełniano wrzącym mlekiem.
Cafe corretto
czarna kawa z dodatkiem likieru (rózne smaki), podawana w szklaneczce
Cafe Creme
Mocny napar podawany z lekko parowanym mlekiem.
Cafe filtre
Kawa parzona na sposób amerykański, w róznych filtrach.
Cafe fredolo
Mocna czarna kawa z dodatkiem lodu, podawana w małej szkalneczce.
Cafe latte
Kawę podaje się w wysokich szklankach z warstwą mlecznej pianki na wierzchu posypanej sproszkowana czekoladą, cynamonem. Cafe latte otrzymuje się prze dodanie do świerzo zaparzonego espresso mleka o temp. ok. 70°C.
Cafe macchiatto
Mrożona kawa z kilkoma kroplami mleka, podawana w szklaneczce.
Cafe serve
Bardzo mocna czarna kawa, podawana bardzo wcześnie rano (dla balowiczów).
Cafe shakeratano
Kawa mieszana z lodem i mlekiem w shakerze.
Cafe valdostano
Czarna kawa mieszana z czekoladą, winem, wódką (lub mocnym likierem) i korzeniami. Tradycyjnie podaje sie ją narciarzom w Val d´Asta.
Cappuccino
Klasyczne to espresso podawane z mlekiem i pianą w równych porcjach, można też pianę posypać np. startą czekoladą, cukrem cynamonowym. Na rynku są dostępne cappucino rozpuszczalne z dodatkiem róznych aromatów: amaretto, wanilia, orzech i wiele innych
Cafe latte
Kawę podaje się w wysokich szklankach z warstwą mlecznej pianki na wierzchu posypanej sproszkowana czekoladą, cynamonem. Cafe latte otrzymuje się prze dodanie do świeżo zaparzonego espresso mleka o temp. ok. 70°C.
Demitasse
Francuskie określenie “małej czarnej” czyli filiżanka ok. 100ml
Espresso
W błędzie jest każdy komu wydaje się, że jest to po prostu mocna kawa. Espresso to maszynka do zaparzania kawy. Nazwa “espresso” wywodzi się od włoskiego czasownika określającego “podawanie ciśnienia”. Espresso to także mieszanka kaw o niskiej kwasowości.
Espresso cafe mocha
napój w którego skład wchodzą : mocny gorący napar kawy, porcja gorącej czekolady oraz gorącego mleka. Wszystkie składniki są w takiej samej ilości wlewane do wysokiej szklanki. Wszystkie składniki powinny być tak dolewane aby każdy tworzył wyrażną warstwę.
Espresso Con Panna
Porcja espresso z górką ubitej śmietany na wierzchu.
Espresso doppio
Podwójna ilość espresso.
Espresso macchiato
Espresso z dodatkiem “kropelki” mleka.
Espresso ristretto
Gęste, aromatyczne spresso uzyskiwane przez wcześniejsze wylączenie ekspresu ciśnieniowego. Tradycyjnie jest to poranna kawa.
Espresso roasts
Kawa parzona z dodatkiem mlecznej pianki i np.: czekoladą, migdałami, kardamonem, cynamonem, wanilią.
Espresso Romano
Espresso z dodatkiem soku z cytryny oraz otartej skórki cytrynowej (cytrynę można zastąpić pomarańcza).
Jest to drobna garść rodzajów kaw które udało mi się znaleźć w internecie .
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par
HEDONISM
Regulamin