www.smakosz.fora.pl
Forum kulinarne "Smakosz"
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna
->
Ciasta
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
PRZYLACZ SIE -ZAREJESTRUJ SIE
----------------
PRZYLACZ SIE DO NAS
Nasze przepisy
----------------
Dania główne
Zupy
Potrawy wegetariańskie
Ryby i owoce morza
Ciasta
Ciastka , ciasteczka , mufinki ...
Desery
Sałatki i surówki
Przekąski
Dania szybkie i proste
Kuchnia malucha
Boże Narodzenie
Pieczywo
Napoje bezalkoholowe
Kawa
Zioła w kuchni
Alkohole
Święta
Wielkanoc
Thermomix
----------------
Thermomix - NAJMNIEJSZA KUCHNIA ŚWIATA
Przepisy na TM
Pogaduchy przy kawusi
----------------
Babskie pogaduchy
Kącik malucha
Zdrowie i uroda
Serwis rad i porad oraz ciekawostek.
Diety
Sztuka Dekoracji
Giełda przepisów
Forum "Smakosz"
----------------
Regulamin
Aktualności
Wasze propozycje i uwagi dotyczace forum
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
Nane
Wysłany: Sob 18:05, 12 Lut 2011
Temat postu: Ciasto MILKA
CIASTO MILKA
Biszkopt (będą potrzebne 2):
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (dałam 1/4)
- 1 i 1/2 łyżki kakao
- 2 łyżki ciepłej wody
Jajka ubić z cukrem na puszystą , kremową masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao , dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Na koniec wlać wodę i ponownie wymieszać. Ciasto wyłożyć do wyścielonej pergaminem tortownicy o średnicy 20 cm. Piec ok. 15 minut w temp. 180 st.C.
Powtórzyć czynności i upiec drugi , taki sam biszkopt.
Krem:
- 670 ml mleka
- 70 g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej ('corn starch')
- 2 i 1/2 łyżki cukru
- 70 g białej czekolady
- 170 g margaryny
- 100 g cukru pudru
Wymieszać 100 ml mleka z cukrem i mąką ziemniaczaną. Resztę mleka (570 ml) wlać do garnuszka , dodać białą czekoladę i zagotować. Zmniejszyć płomień i wlać miksturę mączną , ciągle mieszając. Podgrzewać do momentu , aż zgęstnieje (jak budyń). Ostudzić.
Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem , dodawać stopniowo masę budyniową.
Polewa:
- 140 g mlecznej czekolady
- 3 łyżki mleka
- 2 i 1/2 łyżki cukru
- 100 g margaryny
Wszystkie składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszać. Ostudzić.
Jeden biszkopt posmarować połową kremu , kilka minut schłodzić w lodówce , polać połową polewy , przykryć drugim biszkoptem , posmarować resztą kremu , lekko schłodzić i polać resztą polewy.
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par
HEDONISM
Regulamin