www.smakosz.fora.pl
Forum kulinarne "Smakosz"
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna
->
Ciastka , ciasteczka , mufinki ...
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
PRZYLACZ SIE -ZAREJESTRUJ SIE
----------------
PRZYLACZ SIE DO NAS
Nasze przepisy
----------------
Dania główne
Zupy
Potrawy wegetariańskie
Ryby i owoce morza
Ciasta
Ciastka , ciasteczka , mufinki ...
Desery
Sałatki i surówki
Przekąski
Dania szybkie i proste
Kuchnia malucha
Boże Narodzenie
Pieczywo
Napoje bezalkoholowe
Kawa
Zioła w kuchni
Alkohole
Święta
Wielkanoc
Thermomix
----------------
Thermomix - NAJMNIEJSZA KUCHNIA ŚWIATA
Przepisy na TM
Pogaduchy przy kawusi
----------------
Babskie pogaduchy
Kącik malucha
Zdrowie i uroda
Serwis rad i porad oraz ciekawostek.
Diety
Sztuka Dekoracji
Giełda przepisów
Forum "Smakosz"
----------------
Regulamin
Aktualności
Wasze propozycje i uwagi dotyczace forum
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
trellson86
Wysłany: Czw 10:58, 07 Sie 2014
Temat postu:
Przepis na ciasto drożdzowe:
1. Do kubka włożyć drozdże, , łyżeczkę cukru,1 łyżkę mąki dodaj pół szklanki mleka i dobrze rozetrzyj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
2. Mąkę przesiej, żółtka odziel od jajek. Do żółtek dodaj cukier i trochę(np. połowę) cukru waniliowego. Ucieraj do uzyskania puszystej i kremowej masy
3. Podrośnięte drożdże dodaj do mąki, dodaj też utarte żółtka. Ciasto wyrabiaj rękoma, dodawaj ciepłego mleka by ciasto było miękkie i pulchne a nie rzadkie.
4. Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski wlewać stopniowo rozpuszczone, ciepłe (nie gorące) masło i wyrabiaj do czasu gdy ciasto będzie łatwo odchodziło od rąk i od miski. Dodać drobno pokrojoną skórkę i spirytus. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Lepienie pączków:
5. Gdy podwoi swoją objetość z porcji wielkości kurzego jajka robić placuszki, nakładaj po porcji powideł i zlepiaj , formując pączki. Układaj je na posypanej mąką deseczce, przykryj ściereczką do wyrośnięcia (15-20min)
smażenie:
6. W garnku rozgrzej tłuszcz. Do mocno nagrzanego smalcu wkładaj pączki i smaż na złoty kolor z obu stron
7. Ostudzone posyp cukrem pudrem lub lukrem
Robienie pączków jest czasochłonne ale efekt wspaniały. Pączki są rewelacyjne. Polecam
biegly_Roman
Wysłany: Czw 14:27, 03 Mar 2011
Temat postu: Pączki
Znacie ciekawe przepisy na pączki, faworki i inne, nie koniecznie zakręcone rzeczy? Jeśli tak, wiecie co robić
Ja zaczynam:
http://cooklet.com/recipe/888/Donuts-with-rosy-stuffing
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par
HEDONISM
Regulamin