www.smakosz.fora.pl
Forum kulinarne "Smakosz"
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna
->
Zupy
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
PRZYLACZ SIE -ZAREJESTRUJ SIE
----------------
PRZYLACZ SIE DO NAS
Nasze przepisy
----------------
Dania główne
Zupy
Potrawy wegetariańskie
Ryby i owoce morza
Ciasta
Ciastka , ciasteczka , mufinki ...
Desery
Sałatki i surówki
Przekąski
Dania szybkie i proste
Kuchnia malucha
Boże Narodzenie
Pieczywo
Napoje bezalkoholowe
Kawa
Zioła w kuchni
Alkohole
Święta
Wielkanoc
Thermomix
----------------
Thermomix - NAJMNIEJSZA KUCHNIA ŚWIATA
Przepisy na TM
Pogaduchy przy kawusi
----------------
Babskie pogaduchy
Kącik malucha
Zdrowie i uroda
Serwis rad i porad oraz ciekawostek.
Diety
Sztuka Dekoracji
Giełda przepisów
Forum "Smakosz"
----------------
Regulamin
Aktualności
Wasze propozycje i uwagi dotyczace forum
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
Pasjaaa
Wysłany: Śro 14:49, 09 Kwi 2014
Temat postu:
Krem z kalafiora i krem brokułowy - dwie moje ulubione zupy krem, do tego malutkie grzanki, troszkę pietruszki naciowej i można się zajadać ze smakiem
Kruszynka
Wysłany: Pon 22:27, 19 Mar 2012
Temat postu: Aksamitny krem z kalafiora
Składniki:
- 1 mały kalafior (500-600 g)
- 1 marchewka
- 1/4 selera
- 1-2 pory (tylko biała część)
- 100 g serka śmietankowego
- 1 szklanka mleka
- 4 szklanki bulionu
- ziele angielskie, pieprz w ziarenkach, liść laurowy
- sól i biały pieprz
- natka pietruszki do ozdoby
Kalafiora podzielić na drobne kawałki. Pora i selera pokroić na małe kawałki. Razem z kalafiorem zalać w garnku mlekiem i bulionem. Dodać MARCHEWKĘ W CAŁOŚCI. (Uwaga: marchewkę dodajemy w całości, po to aby było ją łatwiej wyjąć z zupy przed miksowaniem. Gdybyśmy tego nie zrobili zupa straciłaby swój kremowy kolor!). Dodajemy przyprawy: 1 liść laurowy, po 3-4 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego.
Zupę gotować około 30 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać pokruszony ser śmietankowy.
WYJĄĆ Z ZUPY MARCHEWKĘ I PRZYPRAWY. (przyprawy można wcześniej włożyc do gazy i zawiązac sznureczkiem aby łatwiej je wyciągnąc później).
Zupę zmiksować lub przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Smacznego!
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par
HEDONISM
Regulamin