www.smakosz.fora.pl
Forum kulinarne "Smakosz"
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna
->
Diety
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
PRZYLACZ SIE -ZAREJESTRUJ SIE
----------------
PRZYLACZ SIE DO NAS
Nasze przepisy
----------------
Dania główne
Zupy
Potrawy wegetariańskie
Ryby i owoce morza
Ciasta
Ciastka , ciasteczka , mufinki ...
Desery
Sałatki i surówki
Przekąski
Dania szybkie i proste
Kuchnia malucha
Boże Narodzenie
Pieczywo
Napoje bezalkoholowe
Kawa
Zioła w kuchni
Alkohole
Święta
Wielkanoc
Thermomix
----------------
Thermomix - NAJMNIEJSZA KUCHNIA ŚWIATA
Przepisy na TM
Pogaduchy przy kawusi
----------------
Babskie pogaduchy
Kącik malucha
Zdrowie i uroda
Serwis rad i porad oraz ciekawostek.
Diety
Sztuka Dekoracji
Giełda przepisów
Forum "Smakosz"
----------------
Regulamin
Aktualności
Wasze propozycje i uwagi dotyczace forum
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
kokosek
Wysłany: Sob 23:27, 17 Paź 2009
Temat postu: Dieta dla osób z wrzodami
Dieta dla osób z wrzodami
test -Na wrzody żołądka lub dwunastnicy cierpi około 10% polaków, w większości ludzie młodzi i w średnim wieku, wykonujący stresującą pracę.
Do powstania owrzodzeń przyczynia się także złe odżywianie, częste jedzenie fast foodów, tytoń, alkohol i długotrwałe przyjmowanie niektórych leków.
Choroba wrzodowa objawia się bólami w nadbrzuszu, nadkwasotą, zgagą, wzdęciami, biegunką lub uciążliwymi zaparciami.
Nasilanie objawów może występować po zjedzeniu tłustych potraw klusek i pierogów, (zwłaszcza podsmażanych), smażonego mięsa oraz innych smażonych potraw, np. frytek.
Wrzodowcom szkodzą także potrawy nadmiernie pikantne, kwaśne (szczególnie z octem), a także potrawy zawierające: cebulę, kapustę, groch, fasolę, grzyby.
Napoję mogące nasilać objawy: kawa, głównie parzona po turecku (w szklance) i alkohol.
Ogólnie: Jest to dieta ochronna z ograniczeniem potraw wywołujących zwiększoną produkcję soków trawiennych Dieta ta powinna być stosowana przy chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, wrzodów jelita.
Produkty zalecane w diecie:
• Czerstwe jasne pszenne pieczywo
• Mąka pszenna jasna, kasza manna, krakowska, ryż, sago, płatki owsiane, kasza jęczmienna, drobny delikatny makaron,
• Mleko słodkie, zsiadłe nieprzekwaszone, bardzo świeży ser twarogowy, ser śmietankowy,
• Jajka gotowane na miękko, w koszulkach, sadzone, jajecznica na parze,
• Chude mięsa i drób: cielęcina, wołowina, królik, indyk, kurczę, szynka, polędwica,
• Ryby: sola, szczupak, sandacz, panga, dorsz, leszcz,
• Świeże masło, słodka śmietana, olej sojowy, słonecznikowy, rzepakowy, oliwa, margaryna wysokogatunkowa w ograniczonej ilości,
• Ziemniaki gotowane, tłuczone, puree,
• Gotowane: marchew, buraki, szpinak, kabaczek, dynia, kalafior; fasolka szparagowa i groszek zielony w ograniczonych ilościach; surowe: sałata, pomidory,
• Owoce dojrzałe bez pestek, gotowane: jabłka, truskawki, morele, gotowane soki z owoców jagodowych,
• Przyprawy: sól, cukier, wanilia, koper zielony, sok z cytryny,
• Kleiki, krupniki z dozwolonych kasz, zupy mleczne, warzywne, zaprawiane mąką,
• Mięso gotowane, duszone, potrawki, pulpety, budynie,
• Kompoty, galaretki, kisiele - wszystkie mało słodzone,
• Słaba herbata, słaba kawa, mleko.
• Cukier, miód, dżemy,
• Ciastka czerstwe zbożowe, mało słodki biszkopt,
Produkty zabronione w diecie:
• Wszelkie pieczywo świeże, żytnie, razowe,
• Maki razowe, żytnie, grube kasze: pęczak, gryczana, grube makarony, kluski kładzione, naleśniki,
• Mleko zsiadłe przekwaszone, kefir, jogurt, sery żółte i topione,
• Jaja gotowane na twardo, sadzone, w majonezie, jajecznica, sadzone,
• Tłuste mięsa: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna, wędliny tłuste; ryby: węgorz, makrele, łosoś, śledź, sardynka; mięsa peklowane, wędzone, konserwy mięsne i rybne,
• Frytki, wszelkiego rodzaju ziemniaki smażone, placki ziemniaczane, pyzy,
• Wszystkie odmiany kapusty, ogórki, rzodkiewki, rzepa, papryka, szczaw, cebula, grzyby,
• Kwaśna śmietana, smalec, słonina, boczek, łój wołowy i barani, margaryny,
• Groch, fasola, bób, soczewica,
• Chałwa, czekolada, słodycze zawierające tłuszcz, kakao i orzechy
• Ocet, pieprz, musztarda, papryka, chrzan, kostki bulionowe,
• Rosół, zupy na wywarach z mięsa lub kości, zupy rybne, zupy z przeciwwskazanych warzyw,
• Mięsa smażone, duszone, pieczone w sposób konwencjonalny,
• Mocna herbata i kawa naturalna, napoje alkoholowe, napoje gazowane,
• Ciasta kruche, keksy, makowiec, pączki, torty.
• Desery z czekoladą, z przeciwwskazanych owoców, z orzechami, dużą ilością cukru,
• Owoce surowe, suszone, gruszki, agrest, czereśnie, śliwki, orzechy
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par
HEDONISM
Regulamin