Autor Wiadomość
Cambuua
PostWysłany: Śro 22:21, 04 Lis 2009    Temat postu:

koziołki są fajne, zawsze je lubiłam. Dobrze że mi o nich przypomniałaś
całe wieki już ich nie robiłam
Kruszynka
PostWysłany: Pon 11:15, 19 Paź 2009    Temat postu: Koziołki

Koziołki
Składniki.
Kilka długich, cienkich parówek odtłuszczonych typu Berlinki, Jubilatki - po 2-3 na osobę .
Kilka plasterków sera żółtego - łagodny lub ostry, jak kto lubi.
do smaku: ketchup, chrzan, musztarda - co kto lubi.
do przybrania: sałata, pomidory, ogórek.
Opis przygotowania.
Parówki obieramy z plastikowych osłonek i przecinami w połowie długości.
Każdy koniec nacinamy na krzyż na głębokość ok.2-3 cm.
Wrzucamy parówki do wrzątku i gotujemy 2-3 min., gdy się rozchylą na końcach wyjmujemy, układamy na talerzach ( te muszą być żaroodporne!) lub półmisku.
Na koziołkach układamy paski sera żółtego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pod grill, na 2-3 min.
Zapieczone podajemy z ketchupem, musztardą lub chrzanem i z sezonową surówką.

Powered by phpBB Theme ACID Š 2003 par HEDONISM
© 2001 - 2005 phpBB Group