Autor Wiadomość
Kruszynka
PostWysłany: Pon 22:50, 19 Paź 2009    Temat postu: Malaga

Malaga

SPÓD:
400 g nutelli
280 g sucharów-duza paczka

MASA:

1/2 litra śmietany 36 %
2 serki homogenizowane waniliowe po 250 g
cukier puder
4 płaskie łyżki żelatyny

GALARETKA:
1 litrowy kompot z wiśni
2 szklanki wina czerwonego słodkiego !!!
6 łyżeczek żelatyny.

Czas
pieczenia: nie pieczemy Wesoly

Przygotowujemy spód.
Suchary mielimy maszynką do mielenia mięsa i lączymy je z nutellą.Ciasto które nam powastanie wykładamy na blaszkę-równo.Wstawiamy do lodówki.

Przystępujemy do robienia masy.
Żelatyne rozpuścić 1/2 szkl.gorącej wody i zostawić aby ostygła.Ubijamy śmietanę,gdy śmietana będzie zmieniała już konsystencję dodajemy serki homo cały czas miksując ,ale na mniejszych obrotach.Dodajemy cukier puder-do smaku-masa nie może być zbyt słodka bo spód ciasta jest wystarczająco słodki.Na sam koniec ubijania dodać żelatynę-wlawać chłodną małym strumieniem cały czas miksując.
Tak przygotowaną masę wylewamy na spód z nutelli i wstawiamy do lodówki.
Czas na przygotowanie galaretki!!!!
Odcedzić wiśnie z kompotu,kompot wlać do garnka,dodać wino i zagotować(razem powinien być 1 litr)Wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać aby żelatyna dobrze się rozpuściła-nie gotujemy kompotu gdy dodaliśmy żelatynę.Tak powstałą galaretkę zostawiamy aby ostygła.Wiśnie wysypujemy na ciasto . Teraz tylko musimy zalać ciasto galaretka ,ale najlepiej taką która zaczyna nam już troszkę tężeć.
Wstawić do lodówki.Najlepiej zrobić 1 dzień wcześniej-ciasto jest super.


Powered by phpBB Theme ACID Š 2003 par HEDONISM
© 2001 - 2005 phpBB Group