Autor Wiadomość
Kruszynka
PostWysłany: Pon 17:22, 16 Lis 2009    Temat postu: WAFLE Z MASĄ Z MLEKA W PROSZKU

WAFLE Z MASĄ Z MLEKA W PROSZKU

Czas przygotowania: 50 minut
Czas gotowania: 5 minut
Ilość porcji: 4

Składniki
* 1 kostka margaryny, np. "Kasia", "Mleczna",
* 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu,
* 1/2 szklanki wody,
* 2 łyżki ciemnego kakao ( to z wiatrakiem),
* 1 paczka (250 gram) mleka odtłuszczonego i granulowanego,
* 1 wafel (andrut) okrągły lub prostokątny.


Etapy przygotowania

Rozpuścić 1 kostkę margaryny z 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu,
1/2 szklanki wody i 2 łyżki kakao ciemnego w garnku na wolnym ogniu (nie gotować).
Po zestawieniu z palnika, wsypać do tego szybko całą 1 paczkę mleka odtłuszczonego i granulowanego i dokładnie wymieszać,
by nie było grudek.
Chwilę poczekać, by masa trochę ostygła i smarować 1 wafla okrągłego lub prostokątnego.
(spodnia i ostatnia część ma być nie pokryta masą).
Gdy skończymy smarowanie wafla, na wierzch stawiamy coś ciężkiego,
by się dobrze złączyły i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia i ochłodzenia-30 minut,
by potem lepiej się kroiło wafel.
Po wyciągnięciu wafla z lodówki kroimy go w romby.


Powered by phpBB Theme ACID Š 2003 par HEDONISM
© 2001 - 2005 phpBB Group