Autor Wiadomo¶ć
Kruszynka
PostWysłany: Sob 1:29, 21 Lis 2009    Temat postu: Ciasto cytrynowe pyszne

Ciasto cytrynowe pyszne

Składniki

* Biszkopt:
* 5 jaj kurzych
* 5 łyżek cukru
* 5 łyżek m±ki pszennej tortowej
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

* Masa:
* 3 budynie ¶mietankowe
* 3 szklanki wody
* sok z 4 cytryn
* 1 szklanka cukru
* 1 kostka masła extra
* 3 żółtka
* 2 małe kubeczki ¶mietanki kremowej 30%
* 1 cukier waniliowy
* 1 łyżka cukru pudru
* 2 paczki herbatników prostok±tnych
* czekolada gorzka

* Lukier:
* 1 szklanka cukru pudru
* kilka kropel soku z cytryny
* woda
* 1 łyżeczka m±ki tortowej

Sposób przygotowania


1. Biszkopt:
2. oddzielić żółtka od białek (jajka nie mog± być zimne).
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno,dodawać powoli cukier i ubijać,
dodawać po jednym żółtku,ubijać.

3. proszek do pieczenia rozpu¶cić w odrobinie ciepłego mleka lub wody i dodać do jajek,
dodać m±kę i delikatnie ale dokładnie wymieszać.

4. piec na prostok±tnej blaszce w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok.20 minut.

5. wystudzić,¶ci±ć cieniutk± warstwę z góry i nas±czyć wod± z cytryn± i cukrem.

6. masa:
7. zmiksować 1 szkl wody,budynie i żółtka,dodać sok z cytryn i jeszcze chwilkę miksować.

8. zagotować 2 szkl wody z cukrem,wlać budyń i zagotować.
Wystudzić i utrzeć z masłem na puszyst± masę.Wyłożyć na biszkopt.

9. ubić ¶mietankę,cukier waniliowy,cukier puder na sztywno.
Ubit± ¶mietanę wyłożyć na masę budyniow± i wyrównać.
Wyłożyć herbatniki na ¶mietanę i polać lukrem.

10. cało¶ć posypać start± , gorzk± czekolad±.

11. lukier:
12. cukier puder,m±kę wymieszać.Dodać sok z cytryny i wodę.
Wody dodać tyle żeby lukier nie był za rzadki.

13. utrzeć mocno aż lukier będzie miał kolor biały(nie przezroczysty)


Powered by phpBB Theme ACID © 2003 par HEDONISM
© 2001 - 2005 phpBB Group