Autor Wiadomo¶ć
kokosek
PostWysłany: Sob 21:58, 21 Lis 2009    Temat postu: Jabłka w karmelu

Jabłka w karmelu

Skladniki:

* 4 ¶rednie jabłka
* m±ka do obsypania
* 6 szklanek plus 1 łyżka oleju sezamowego
* 2/3 szklanki cukru
* 3 łyżeczki ziaren sezamowych
* woda z lodem do podania

Ciasto

* 2 roztrzepane jajka
* 1/2 szklanki m±ki kukurydzianej
* 1/2 szklanki m±ki pszennej
* 1 łyżka oleju sezamowego
* nieco wody

Sposób przygotowania:

* M±kę, jajka, wodę i 1 łyżkę oleju wyrobić na ciasto
jak na nale¶niki.
* Jabłka obrać, wyj±ć gniazda nasienne i pokroić w kawałki
grubo¶ci 2,5 cm. Następnie oprószyć m±k±,
zanurzać w cie¶cie i natychmiast wkładać na patelnię
lub do garnka wypełnionego mocno rozgrzanym olejem (6 szklanek).
* Kiedy po minucie smażenia brzegi jabłek zmiękn± i nabior±
złotego koloru, wyj±ć je z tłuszczu, ods±czyć i odstawić.
Podgrzać ostrożnie cukier na złoty kolor,
a następnie dodać jabłka i szybko smażyć 1 minutę.
Dokładnie obtoczyć je w ziarnach sezamowych.
* Podawać na talerzu posmarowanym odrobin± oleju.
Je¶li jabłka szybko zanurzy się w lodowatej wodzie,
słodka skorupka stwardnieje.


Powered by phpBB Theme ACID © 2003 par HEDONISM
© 2001 - 2005 phpBB Group