Autor |
Wiadomość |
ugotowany |
Wysłany: Wto 13:32, 13 Paź 2015 Temat postu: |
|
Ja podaję na filiżance, dla mnie najlepsza opcja |
|
|
Basiaa |
Wysłany: Pon 14:47, 27 Paź 2014 Temat postu: kawaa |
|
Ja frappe ale latte robię tylko z rozpuszczalnej. I najczęściej piję kawę z mlekiem i do tego taki syrop klonowy http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=2218 . Osobiście kupuję tylko ten z eko sklepu i świetnie zastępuje on zwykły cukier |
|
|
trellson86 |
Wysłany: Śro 12:32, 10 Wrz 2014 Temat postu: |
|
Ja piję tylko kawę z mlekiem. Najlepiej z ekspresu.
Kawę frappe można tylko zrobić z rozpuszczalnej kawy? |
|
|
Gienia |
Wysłany: Śro 10:02, 07 Maj 2014 Temat postu: |
|
ja bez kawy nie wyobrażam siebie dnia musi być i koniec może słyszeliście coś na temat kawy Lavazzy Qualita Oro czytałam o tym na http://www.horeca.pl/nowosci/ ale chciałam jeszcze zasięgnąć opinii pozdrawiam |
|
|
Tereska |
Wysłany: Wto 13:05, 25 Mar 2014 Temat postu: |
|
Zawsze chciałam być baristką i nauczyć się tak podawać kawę, ale jednak nie tędy droga |
|
|
julkabyd |
Wysłany: Czw 22:27, 02 Sty 2014 Temat postu: a jaki młynek do kawy? |
|
Witam, dotąd piłam kawę rozpuszczalną. Przypomniałam sobie jednak smak i zapach z dzieciństwa kawy pitej przez rodziców: świeżo mielonej!
Spróbowałam mielić kawę w ręcznym młynku po mojej babci, ale wysiłek był zbyt wielki, mimo iż zapach pieścił zmysły bardzo długo. Szukałam dobrego młynka elektrycznego. Kupiłam raz w promocji w neonecie młynek, który spalił się po 3 miesiącach. W końcu kupiłam za 40zł młynek z serii feel maestro i mam go już 3 lata. Wiem, że kawa ziarnista jest droga, ale zapach świeżo zmielonej wynagradza ten wydatek i ponoć taka kawa jest najzdrowsza. Rozpuszczalna omijam szerokim łukiem. |
|
|
Gienia |
Wysłany: Pon 10:11, 23 Gru 2013 Temat postu: |
|
Bo dawniej miała tylko pobudzać, a dzisiaj jest poniekąd sztuką |
|
|
Kruszynka |
Wysłany: Pią 13:02, 19 Lut 2010 Temat postu: |
|
Znam takie osoby ,które nie lubialy kawy a w obecnej chwili to filiżanka na dzień to za mało .
Przyczyna była forma pitej kawy przez nich.
Nikt kiedyś nie przypuszczał ze kawę można parzyć i pic na tyle sposobów |
|
|
ewka2220 |
Wysłany: Pią 12:10, 19 Lut 2010 Temat postu: |
|
witaj
właściwie zbytnio nie lubię kawy, ale jak już mam wybić to coś bardzo dobrego, marzy mi się jakiś super ekspres do kawy, chętnie wypiłabym teraz Cafe Macchiato.
DZieki za opisy jak podawać dobra kawkę. |
|
|
Kruszynka |
Wysłany: Nie 16:19, 22 Lis 2009 Temat postu: Kawa - jak podawać kawę? |
|
Kawa - jak podawać kawę?
Czy wiesz, dlaczego filiżanka do espresso ma cylindryczny kształt albo w jaki sposób podaje się kawę po irlandzku?
Warto pamiętać, że kawa powinna być nie tylko dobrze przyrządzona,
ale również podana w pięknej oprawie.
Pochodzi z Etiopii, a w Europie pojawiła się około XVI wieku.
Dziś trudno wyobrazić sobie początek dnia bez świeżo zaparzonej, gorącej kawy.
Dynamizuje, aktywizuje, daje poczucie siły.
A przede wszystkim, dobrze przyrządzona i pięknie podana - cudownie smakuje.
Kawa, odwieczny twórca dobrego nastroju, to jeden z najczęściej pitych napojów na świecie,a ile kultur, tyle sposobów jej przyrządzania.
Włosi nie wyobrażają sobie początku dnia bez espresso, tak jak Francuzi śniadania bez dużej kawy na mleku.
Austriacy słyną z zamiłowania do odpoczynku przy filiżance tego magicznego napoju w klimatycznych wiedeńskich kawiarniach,
które prześcigają się w doborze składników i dodatków.
Cała sztuka picia kawy polega na tym, by się nią po prostu delektować,
również estetycznie, poprzez odpowiednie dobranie naczyń i filiżanek.
Co, jak i w czym?
Irish coffee - podawana w specjalnych ceramicznych wysokich i wąskich kubkach z uszkiem lub w irlandzkich szklankach do whisky.
Do szklanki należy wlać nieco whisky i kawę, dodać brązowy cukier,
a na wierzch nałożyć bitą śmietanę utartą z kilkoma kroplami ekstraktu waniliowego.
Podawać natychmiast.
Café frappé - podawana w wysokiej szklance, ze słomką.
Prosty sposób na kawę mrożoną -niewielka ilość bardzo mocnej kawy dopełniona zimnym mlekiem,
z dodatkiem bitej śmietany i gałką lodów waniliowych.
Kawa espresso – mała, mocna kawa serwowana w małych filiżankach; drobno zmielone ziarna zaparzane są gorącą wodą pod ciśnieniem.
Klasyczna filiżanka do kawy espresso wykonana jest z porcelany o szczególnie grubych ściankach, utrzymujących temperaturę napoju,
a cylindryczny kształt tego naczynia ułatwia tworzenie się idealnej pianki na powierzchni kawy.
Kawa cappuccino - podawana jest w filiżance, tak jak do espresso wykonanej z porcelany,
ale o wybrzuszonych ściankach. Gorące mleko dodawane do kawy tworzy na jej powierzchni delikatną piankę,
którą można posypać tartą czekoladą, kakao, wanilią lub cynamonem.
Cafe latte – kawa ze spienionym mlekiem podawana w specjalnych, wysokich szklankach,
choć we Francji podawana jest w miseczkach, wraz z obowiązkowym croissantem.
Cafe Jamaica – podawana w naczyniu podobnym do latte.
Składa się z esencjonalnej, gorącej kawy, Kahlua oraz rumu,
a wszystko przybiera się bita śmietaną i posypuje gałka muszkatołową.
Cafe Macchiato - to napój mleczny, który powstaje w wyniku powolnego (delikatnie, po ściance) dolania kawy espresso do gorącego mleka,
pokrytego warstwą mlecznej piany. Przy prawidłowym przygotowaniu otrzymuje się trzy warstwy: na dole mleko,
po środku espresso, na górze piana.
Podawana jest w przezroczystej szklance z grubymi ściankami o pojemności ok. 250ml.
Ile rodzajów kawy, tyle sposobów jej przyrządzania.
Z mlekiem, śmietanką, alkoholem czy z sokiem z cytryny – ważne,
żeby poza niepowtarzalnym aromatem zwrócić uwagę na sposób jej podania.
Naczynia, w których serwujemy kawę powinny cieszyć oko, nie być banalne i zachęcić wyglądem.
Prawdopodobnie właśnie taki cel wytyczyli sobie smakosze tego napoju i projektanci nietuzinkowych wyrobów ze szkła,
porcelany i ceramiki – Altom.
W ofercie producenta znajdziemy zarówno klasyczne serwisy kawowe,
jak i nieszablonowe naczynia przeznaczone dla wyrafinowanych miłośników kawy.
|
|
|