Autor |
Wiadomość |
Kruszynka |
Wysłany: Nie 19:17, 24 Sty 2010 Temat postu: |
|
Dżem można również zastąpić rożnymi owocami .
A do do białka to zgodzę się pięknym kolorem w zależności od smaku kisielu,
jak kto nie ma to można dodać łyżeczkę maki ziemniaczanej. |
|
![](http://picsrv.fora.pl/Acid/images/spacer.gif) |
Iwona |
Wysłany: Nie 13:56, 24 Sty 2010 Temat postu: |
|
pyszne ciasto, polecam.... robilam go z dzemem jagodowym i tez bardzo bardzo dobre... do pianki polecam kisiel owocowy, ktory dodaje ladnego koloru.... pozdrowionka |
|
![](http://picsrv.fora.pl/Acid/images/spacer.gif) |
Kruszynka |
Wysłany: Śro 16:02, 25 Lis 2009 Temat postu: Pleśniak |
|
„Pleśniak”
3 szklanki mąki
1 ½ szklanki cukru
5 jaj
250 g margaryny
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka kakao
150 g dżemu śliwkowego
pokrojone, suszone śliwki
Czas pieczenia:
Ciasto piec około 45-60 minut w temperaturze 160-180 °C.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie posiekać z margaryna i 5 żółtkami.
Dodać pół szklanki cukru i wyrobić kruche ciasto.
Ciasto schłodzić w lodówce. Następnie 2/3 ciasta rozwałkować i ułożyć na blasze.
Pozostałe ciasto podzielić na 2 części. Do jednej części dodać łyżkę kakao.
Rozwałkowane ciasto posmarować dżemem i posypać śliwkami a następnie
na tarce z grubymi oczkami bezpośrednio na dżem zetrzeć część surowego ciasta bez kakao.
Z 5 białek i szklanki cukru ubić sztywną pianę a następnie ułożyć ją na startym cieście.
Zetrzeć ciasto z kakao i posypać po wierzchu.
Zamiast dżemu można użyć startych jabłek.
![](http://mojeciasto.pl/UserFiles/System/Mini/img_4942d9f71b4fb.jpg_696x463.jpg) |
|
![](http://picsrv.fora.pl/Acid/images/spacer.gif) |