Autor Wiadomość
Kruszynka
PostWysłany: Pią 22:14, 27 Lis 2009    Temat postu: Sarlotka na kruchym cieście

Szarlotka na kruchym cieście

Ciasto:
3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 jajko + 2 żółtka
2 łyżki śmietany małe
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Beza:
4 białka
6 łyżek cukru
1, 5 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego

Czas
pieczenia: Pieczemy w temperaturze 180 około 55 minut.

Ciasto:
Wszystkie składniki zagniatamy i wkładamy na około 30 minut do lodówki.
Następnie dzielimy ciasto na 2 połowy ( jedna może być większą ), wałkujemy i układamy na dużej blaszce.
Gdy ciasto jest już ułożone, wykładamy na nie starte jabłka.
Potem przystępujemy do wykonania bezy.
Ubijamy białka z dodatkiem cukru, gdy jest już ubita piana dodajemy budyń i miksujemy jeszcze przez chwilę ( im dużej tym lepiej).
Ubitą beze wykładamy na jabłka, a na nią resztę rozwałkowanego ciasta.


Powered by phpBB Theme ACID Š 2003 par HEDONISM
© 2001 - 2005 phpBB Group