Kruszynka |
Wysłany: Nie 22:51, 10 Sty 2010 Temat postu: Ciasto francuskie z mas± marcepanow± |
|
Ciasto francuskie z mas± marcepanow±
Składniki
* 120 g ciasta francuskiego (2 placki)
* 50 g cukru, 1 łyżeczka cynamonu
* 50 g masła
* szczypta soli
* 120 g m±ki
* 50 g masy marcepanowej
* 3 jajka
* cukier puder
Sposób przygotowania
1. 1
Ciasto francuskie rozwałkować na na cukrze cynamonowym,
aby uzyskało podwójn± długo¶ć i ułożyć na blasze stron± z cukrem cynamonowym do dołu.
2. 2
1/8 I wody wymieszanej z masłem i sol± zagotować.
Dodać m±kę, mieszać tak długo, aż powstanie gładka masa, po czym zdj±ć z ognia.
3. 3
Do masy dodać marcepan, dokładnie wyrobić i stopniowo dodawać do niej jajka, a następnie odstawić do schłodzenia.
Na warstwę ciasta francuskiego nałożyć warstwę masy marcepanowego.
Można j± nałożyć za pomoc± rękawa cukierniczego.
4. 4
Ciasto z wierzchu oprószyć cukrem pudrem i piec w rozgrzanym piekarniku.
W trakcie pieczenia nie należy otwierać piekarnika.
5. 5
Upieczone ciasto ponownie lekko oprószyć cukrem pudrem i natychmiast podawać.
 |
|