Autor |
Wiadomość |
Kruszynka |
Wysłany: Wto 14:16, 02 Mar 2010 Temat postu: |
|
Dziękuję za odpowiedz
Będę musiała wypróbować i wstawić zdjęcie tutaj,bo ze zdjęciem uważam za bardziej zachęcające do zrobienia |
|
|
wiola |
Wysłany: Wto 14:12, 02 Mar 2010 Temat postu: *** KOSTKA BESKIDZKA*** |
|
Tak, ciasto jest szybkie i smaczne. Karmel zawsze przygotowuje sobie w zapasie, w wódkę można dodać według uznania aby wydobyć smak. Pozdrawiam. |
|
|
Kruszynka |
Wysłany: Wto 11:59, 02 Mar 2010 Temat postu: |
|
Tego ciasta nie znałam,bardzo szybki w przygotowaniu -pomijając karmel .
Mam pytanko a ile tej wódki ma być jeden kieliszeczek czy możne więcej ? |
|
|
wiola |
Wysłany: Wto 11:45, 02 Mar 2010 Temat postu: *** KOSTKA BESKIDZKA*** |
|
BISZKOPT
5 jajek ,
1 szkl cukru ,
1 szkl mąki ziemniaczanej ,
1 łyżeczka proszku ,
1 łyżka kakao
KREM
1 i 1/2 margaryny lub masła ,
puszka mleka słodzonego (gotować 3 godziny) ,
35 dag bezów
trochę wódki
Białka ubić na sztywno , żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę .Do białek dodawać stopniowo masę żółtkową ,miksować. Na koniec dodawać stopniowo mąkę z proszkiem oraz kakao. Dobrze wszystko wymieszać. Piec 35 - 40 min
Ugotowany karmel wyłożyć do miski, ucierać dodając stopniowo masło. następnie dodać delikatnie pokruszone bezy i wódkę. Biszkopt nasączyć ,wyłożyć krem zetrzeć czekoladę. |
|
|