trellson86 |
Wysłany: Czw 10:58, 07 Sie 2014 Temat postu: |
|
Przepis na ciasto drożdzowe:
1. Do kubka włożyć drozdże, , łyżeczkę cukru,1 łyżkę mąki dodaj pół szklanki mleka i dobrze rozetrzyj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
2. Mąkę przesiej, żółtka odziel od jajek. Do żółtek dodaj cukier i trochę(np. połowę) cukru waniliowego. Ucieraj do uzyskania puszystej i kremowej masy
3. Podrośnięte drożdże dodaj do mąki, dodaj też utarte żółtka. Ciasto wyrabiaj rękoma, dodawaj ciepłego mleka by ciasto było miękkie i pulchne a nie rzadkie.
4. Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski wlewać stopniowo rozpuszczone, ciepłe (nie gorące) masło i wyrabiaj do czasu gdy ciasto będzie łatwo odchodziło od rąk i od miski. Dodać drobno pokrojoną skórkę i spirytus. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Lepienie pączków:
5. Gdy podwoi swoją objetość z porcji wielkości kurzego jajka robić placuszki, nakładaj po porcji powideł i zlepiaj , formując pączki. Układaj je na posypanej mąką deseczce, przykryj ściereczką do wyrośnięcia (15-20min)
smażenie:
6. W garnku rozgrzej tłuszcz. Do mocno nagrzanego smalcu wkładaj pączki i smaż na złoty kolor z obu stron
7. Ostudzone posyp cukrem pudrem lub lukrem
Robienie pączków jest czasochłonne ale efekt wspaniały. Pączki są rewelacyjne. Polecam |
|