Kruszynka
Administrator
![Administrator Administrator](http://ggmania.eu/forum/templates/StylesBB/images/ranks/administator.png)
Dołączył: 15 Paź 2009
Posty: 299
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 11 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 21:45, 23 Paź 2010 Temat postu: SERNIK WIEDEŃSKI |
|
|
SERNIK WIEDEŃSKI
Składniki:
Jaja - 7 szt.
Masło - 100 g (1/2 kostki)
Cukier puder - 300 g
Cukier waniliowy
Mąka ziemniaczana - 3 płaskie łyżeczki
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Ser twarogowy zmielony - 1 kg
Otarta skórka z jednej cytryny
Sok z cytryny - 1 łyżka
Sposób wykonania:
Założyć mieszadełko, do naczynia wlać białka, szczyptę soli i ubijać - obroty 3, czas 3 min., wyłożyć do naczynia
włożyć cukier i żółtka, zamieszać - obroty 5, czas 10 s., dodać masło, cukier waniliowy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,
sok z cytryny i otartą skórkę, zamieszać - obroty 6, czas 30 s.
założyć mieszadełko i jeszcze ubijać - obroty 3, czas 20 s.
dodać 1/2 kg sera, wymieszać mieszadełkiem - obroty 3, czas 10 s.
dodać pozostały ser, wymieszać - obroty 3, czas 10 s. całość przemieszać łopatką i jeszcze ubijać - obroty 1,czas 15 s.
masę serową dodać do ubitych białek, delikatnie zamieszać łyżką małą blaszkę lub tortownicę
posmarować masłem i wyłożyć natłuszczonym papierem, wylać masę serową piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni C,
piec sernik w tej temperaturze ok. 20 minut, później zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec
jeszcze ok. 70 min. Posypać cukrem pudrem.
Wartość kaloryczna produktu - 19 kcal (79 kJ)
Post został pochwalony 0 razy
|
|