Forum www.smakosz.fora.pl  Strona Główna www.smakosz.fora.pl
Forum kulinarne "Smakosz"
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Sernik z bakaliami

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna -> Przepisy na TM
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kruszynka
Administrator
Administrator



Dołączył: 15 Paź 2009
Posty: 299
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 18:56, 23 Paź 2010    Temat postu: Sernik z bakaliami

Prosty SERNIK z bakaliami

Składniki:
- 80 dag tłustego twarogu
- 40 dag masła ekstra
- 300 g jaj
- 500 g żółtek
- 50 g cukru
- szczypta gałki muszkatołowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- bakalie

Wkładam do TM masło i je roztapiam (temp. 50'C, obroty 2, czas 3-4 min).
Wcześniej kostki masła rozkrajam na mniejsze części, np na osiem.
Gdy masło się roztopi dodaję do niego "połamany" na mniejsze części twaróg, dodaję jajka, żółtka i cukier,
gałkę muszkatołową i proszek do pieczenia, zamykam pokrywę i uruchamiam urządzenie na obr.poz.6.
Po 1,5 do 3 minut masa będzie gotowa.
Można sprawdzać przez otwór w pokrywie, a nawet przez ten otwór wspomóc ucieranie kopystką.
Czas ucierania zależy od jakości twarogu.

Nie ubijam oddzielnie piany z białek, bo to w tym przypadku jest całkowicie moim zdaniem zbędne.
Sernik po ostudzeniu jest kremowy, wręcz atłasowy, w smaku.
Zwykle robię dwie porcje masy i po przełożeniu pierwszej porcji do blachy wyłożonej papierem do pieczenia układam na niej śliwki kalifornijskie i suszone morele, trochę suszonych wiśni, czy żurawin, czy rodzynek i na bakalie wykładam drugą porcję masy serowej.
Po upieczeniu można wierzch sernika polać np strużkami roztopionej gorzkiej czekolady 90 %.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.smakosz.fora.pl Strona Główna -> Przepisy na TM
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin