Kruszynka
Administrator
Dołączył: 15 Paź 2009
Posty: 299
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 11 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 18:56, 23 Paź 2010 Temat postu: Sernik z bakaliami |
|
|
Prosty SERNIK z bakaliami
Składniki:
- 80 dag tłustego twarogu
- 40 dag masła ekstra
- 300 g jaj
- 500 g żółtek
- 50 g cukru
- szczypta gałki muszkatołowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- bakalie
Wkładam do TM masło i je roztapiam (temp. 50'C, obroty 2, czas 3-4 min).
Wcześniej kostki masła rozkrajam na mniejsze części, np na osiem.
Gdy masło się roztopi dodaję do niego "połamany" na mniejsze części twaróg, dodaję jajka, żółtka i cukier,
gałkę muszkatołową i proszek do pieczenia, zamykam pokrywę i uruchamiam urządzenie na obr.poz.6.
Po 1,5 do 3 minut masa będzie gotowa.
Można sprawdzać przez otwór w pokrywie, a nawet przez ten otwór wspomóc ucieranie kopystką.
Czas ucierania zależy od jakości twarogu.
Nie ubijam oddzielnie piany z białek, bo to w tym przypadku jest całkowicie moim zdaniem zbędne.
Sernik po ostudzeniu jest kremowy, wręcz atłasowy, w smaku.
Zwykle robię dwie porcje masy i po przełożeniu pierwszej porcji do blachy wyłożonej papierem do pieczenia układam na niej śliwki kalifornijskie i suszone morele, trochę suszonych wiśni, czy żurawin, czy rodzynek i na bakalie wykładam drugą porcję masy serowej.
Po upieczeniu można wierzch sernika polać np strużkami roztopionej gorzkiej czekolady 90 %.
Post został pochwalony 0 razy
|
|