Kruszynka
Administrator
Dołączył: 15 Paź 2009
Posty: 299
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 11 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 23:17, 19 Sty 2010 Temat postu: Dekorowanie ciast czekoladą |
|
|
Dekorowanie ciast czekoladą
Do tego celu można użyć zarówno zwykłej tabliczki czekolady,
jak również kuwertury czekoladowej dostępnej w tabliczkach lub kostkach.
Można również użyć bardzo popularnych na rynku polew czekoladowych.
W przypadku dwóch pierwszych masę należy najpierw rozdrobnić,
następnie rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać i ponownie schłodzić,
aby masa lekko zgęstniała.
Dekorowanie gotowymi polewami jest zdecydowanie najprostsze.
Torebkę z polewą wystarczy umieścić na 10 minut w gorącej wodzie i poczekać aż czekolada stanie się płynna.
Taką czekoladą możemy polewać zarówno całe powierzchnie tortów (wtedy wygodnie jest wyciąć w torebce duży otwór),
jak również malować na nich różne wzorki i napisy (wtedy otwór w torebce musi być malutki).
1. Tort polewamy rozpuszczoną ciemną polewą czekoladową i odstawiamy na jakiś czas, aby czekolada zastygła.
W tym czasie rozpuszczamy białą polewę Wewnątrz opakowania nie mogą być wyczuwalne kawałki czekolady.
Następnie lekko ją studzimy żeby troszkę zgęstniała.
W tak przygotowanej torebeczce wycinamy malutki otworek i lejącą się masą rysujemy na torcie różne wzory i napisy.
2. Czekoladowe dekorki możemy przygotować zarówno z białej jak i z ciemnej czekolady.
W tym przypadku postępujemy podobnie jak w przypadku pisania na torcie czekoladą,
należy jednak pamiętać o dwóch ważnych rzeczach.
Po pierwsze, jeśli chcemy mieć pewność, że zrobione przez nas dekorki dadzą się łatwo przełożyć
trzeba przygotowywać je na papierze do pieczenia lub folii aluminiowej,
po drugie elementy nie mogą być zbyt cienkie gdyż mogą się połamią podczas przenoszenia.
3. To najprostsza i najzabawniejsza forma dekorowania polewami różnego koloru.
Zasada jest prosta. Polewamy ciasto jedną polewą i zanim ona zastygnie malujemy na niej wzorek inną.
Następnie za pomocą patyczka lub wykałaczki przecinamy nasze wzorki w różne strony.
Efekt jest za każdym razem inny i zaskakujący.
W ten sposób ciasto może udekorować nawet małe dziecko,
a efekt zależy jedynie od pomysłowości wykonawców.
A możne macie wy jakieś ciekawe sposoby na dekorowanie ?
Post został pochwalony 0 razy
|
|